4 wegańskie przepisy na słodko

Od jakiegoś czasu wrzucamy Wam na facebooku wegańskie przepisy na szybkie i zdrowe desery. Jednak nie wszyscy, którzy czytają bloga, śledzą nas także na fejsie, dlatego postanowiłyśmy wrzucić Wam tutaj nasze ulubione przepisy na wegańskie słodkości.

Dodatkowo Wielkanoc za pasem, zatem jeśli macie ochotę objeść się w święta słodyczami bez wyrzutów sumienia i płaczu, że nie poszło w cycki, to te 4 przepisy na super szybkie, super zdrowe i bezcukrowe słodycze zdecydowanie Wam w tym pomogą.

Zapraszamy!

3 wegańskie przepisy na słodko, wegańskie ciasta

1. Jaglana szarlotka

Potrzebujemy:

  • 1,5 wody połączonej z mlekiem kokosowym (np. 1 puszka mleka kokosowego + woda),
  • 400g kaszy jaglanej,
  • 1kg jabłek,
  • 2 łyżki miodu,
  • cynamon,
  • masło ghee (lub inny tłuszcz) do wysmarowania naczynia,
  • opcjonalnie: orzechy, wiórki kokosowe.

Kaszę jaglaną gotujemy w mleku kokosowym (20 minut). W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je w kosteczkę. Następnie podsmażamy na patelni z cynamonem i 2 łyżkami miodu (opcjonalnie dodajemy orzechy). Naczynie smarujemy masłem, wykładamy połowę kaszy jaglanej (którą wcześniej możemy wymieszać z wiórkami kokosowymi), następnie jabłka i drugą część kaszy. Wszystko pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Jaglana szarlotka

2. Wegańskie Raffaello bez pieczenia

Potrzebne będą:

  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka białego ryżu,
  • 100g wiórek kokosowych,
  • olej kokosowy do wysmarowania foremki,
  • zmiksowane owoce lub domowej roboty dżem do wyłożenia na wierzch.

Ryż gotujemy w mleku kokosowym z dodatkiem szklanki wody (15 minut). Następnie do ugotowanego ryżu dodajemy wiórki kokosowe. Po przestygnięciu całość blendujemy na gładką masę. [Ważne – nie blendujemy gorących potraw – tępią się od tego noże blendera]. Niedużą foremkę smarujemy olejem kokosowym, przekładamy do niej zblendowaną masę, a na wierzch wykładamy owoce lub dżem. Całość wkładamy na min. 8h do lodówki.

Wegańskie Raffaello bez pieczenia

3. Nutella z awokado

To nasz zeszłoroczny hit – zdrowy zastępnik czekolady, a różnica w smaku jest niemal niewyczuwalna, pod warunkiem, że się ją dobrze zrobi.

Potrzebujemy:

  • dojrzałego awokado,
  • dwóch łyżeczek miodu,
  • dwóch łyżeczek kakao,
  • opcjonalnie: małego banana (ale musi być bardzo dojrzały, niedojrzały pozostawi roślinny posmak i nasza czekolada nie będzie już tak podobna do tej tradycyjnej – my raczej rezygnujemy z banana).

Wszystko miksujemy w blenderze na gładką masę – jeśli jest za gęsta – dolewamy odrobinę mleka lub wody. Ciach, mamy czekoladę, która świetnie pasuje do świeżych owoców.

czekolada-z-awokado

4. Pieczone jabłka z cynamonem i bezglutenowymi płatkami owsianymi lub nadziewane ryżem z szafranem

To deser tak samo pyszny, jak niegroźny dla figury – jesli użyjecie słodkich jabłke nie wymaga dodawania ani grama cukru. Wersje na jabłka są dwie:

Pierwsza, nieco szybsza, to jabłka z płatkami owsianymi. Bierzemy kilka jabłek, przekrawamy je na pół (lub zostawiamy całe, jednak połówki są wygodniejsze do zjedzenia „na raz”), smarujemy olejem kokosowym (niekoniecznie), posypujemy cynamonem, płatkami owsianymi (ale mogą być to każde inne płatki, wiórki kokosowe czy cokolwiek, co przyjdzie Wam do głowy). Wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 25 minut. Voila! Z racji dużej zawartości błonnika uczucie sytości po takim deserze będzie trzymało Was długo.

jabłka pieczone

W wersji drugiej jabłka nadziewamy ryżem, który wcześniej gotujemy z dodatkiem szafranu i łyżką oleju kokosowego (ale równie dobrze możecie ugotować go na dowolnym mleku – zwykłym lub roslinnym lub po prostu w delikatnie osolonej wodzie). Po ugotowaniu do ryżu dodajemy cynamon, kardamon i posiekane orzechy. Możecie dodać łyżeczkę miodu – nam słodycz jabłek wydaje się wystarczająca. Tą aromatyczną mieszanką nadziewamy jabłka – możecie zostawić je w całości, wydrążyć środki i tam włozyć ryż albo, tak jak my, pokroić je na połówki i włożyć ryż w miejsce po wydrążonym ogryzku. Podobnie jak poprzednio, wrzucamy do piekarnika na 150 stopni na 25 minut. Ryż u góry powinien się delikatnie przypiec.

Mamy nadzieję, że nasze fit przepisy przypadną do gustu Waszym brzuszkom i podniebieniom. Jeśli znacie jakieś szybkie przepisy na zdrowe, bezcukrowe słodkości, koniecznie napiszcie nam w komentarzach <3

Reklamy

2 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s